top of page

Mi a különbség a francia és az angolszász hajvágás között?

Angolszász hajstílus: "A vágás, ami számít" - mondta Vidal Sassoon

Hajat vágni kétféleképpen lehet, az Angolszász vagy a francia módon. Az Angolszász módszert Vidal Sassoon tette híressé geometrikus formáival, és egyedülálló hajvágó rendszerével. Sassoon az alulról építkező hajvágó technikájával nagy hatással volt a 60-as évekre, ezt tanítják az amerikai iskolák 99%-ában a mai napig.

Ha az angolszász rendszer alapján vágunk, mindig el kell döntenünk, hogy elvenni szeretnénk a haj tömegéből, vagy hozzáadni. Ezt a döntést a fejforma geometriája alapján kell meghoznunk, hogy az elkészült hajformával együtt a sziluett minél közelebb legyen az ovális formához. Ha kiválasztottuk a megfelelő formát, utána nincs más dolgunk, mint a tervhez tartani magunkat a hajvágás végéig. Ha a hajvágás alatt folyamatosan az úton maradunk akkor a kívánt célt biztosan elérjük.

 

Egy ilyen magabiztos tudást csak kemény munkával lehet megszerezni, így nem meglepő, hogy a Sassoon Academy elvégzése a legmegpróbáltatóbb kurzus, ha hajvágásról van szó. A tanárok Vidal Sassoonhoz hasonlóan a szabályokra törekednek, az ebből adódó nyomás miatt a fodrászok nagy része sírva fakad már a tanfolyam közben. A Sassoon Academy-n megtanulják a diákok, hogy a hajra úgy tekintsenek, mint egy anyagra, amiből alkotni lehet, ha tisztában vannak a tulajdonságaival. A többi művészethez hasonlóan, először muszáj megtanulni az haj kezelési módját, hogy később új irányokat is felfedezhessünk.

A 60-as években Vidal Sassoon a művészet szintjére emelte a szakmát, a technikai újításaival:​

 • stílus

 • fogásrendszer technikája: szerszámfogás: offset ollófogás, fogásrendszer (A., B., C.) kéz-, ujj- és testtartás

 • vágó technika: állandó, csak a fésülés illetve a formázás a változó

 • a hajformák geometrikusak: kocka, kör, háromszög

 • precíz, tompa vágás, tartós, szárítással elérhető forma, 

 • kevés puhítás, tömör forma

Francia hajstílus: "A francia nő nem hord hosszú hajat" - mondta Jean-Louis Deforges

A többi művészethez hasonlóan, kezdetekkor sokkal inkább minden ecsetvonás után a mű alakulását figyeli a művész, míg pályafutása vége felé már látja szemei előtt a célt, amit el akar érni már akkor, amikor megfogja az ecsetet. A francia hajvágás az angol hajvágással ellentétben fentről halad lefelé. Francia hajvágás során, a rétegek lépésről lépésre való levágása közben végig a haj reakcióját kell figyelni. Így az alsó hajvonal levágása az utolsó lépés, emiatt maga a haj diktálja a végleges hosszt. A francia hajvágás tökéletes választás olyan környezetben, ahol magas a páratartalom, így a láthatatlan puha rétegek lágyan behullámosodnak. 

Az 50-es évek Hollywoodjának francia fodrásza: Alexander de Paris volt, aki megteremtette a francia hajvágás technikáját, amelyet napjainkban is használnak az egész világon, melyek: 

 • stílus: gyors vágás, ösztönös

 • fogás technika: összefogott nagy részek

 • vágó technika: "menetes", "lépcsős", egy technikás hajvágások

 • fésülési stílus jelek: A formázás, ami számít - kócos, szélfútta, magas, terjedelmes, hullámos, légies

 • sok ritkítás

 

 

A francia és az angolszász hajvágás közötti különbségeknek anatómiai és kulturális okai is vannak. Általánosságban elmondható, hogy a francia hajvágás előre kiszámíthatatlan, az angolszász hajvágással szemben, ami pedig kiszámíthatóságával magabiztosságot ad az igazi egyéniségeknek. A francia nőknek az angolokkal ellentétben sokszor hullámos haja van, ami kevésbé igényli azt a szintű precizitást, mint az angolszász vágás.

További tartalmakért, kövess minket közösségi oldalainkon!

o64.webp
bottom of page