top of page

Komolyan a korpáról

Komolyan a korpáról


Korpás fejbőr

A fejbőrön természetes állapotában is különböző mikroorganizmusok léteznek. Ezek között található az ovális Pityrosporum, amely túlzottan elszaporodva az irharéteget provokálja és bőrirritációt okoz. A epidermisz sejtjei erre az irritációra felgyorsult osztódási folyamattal reagálnak, a sejtek életciklusa felgyorsult, 15/20 napról 7/10 napra változik. A sejtek anélkül érkeznek a bőr felszínére, hogy teljesen átalakulhattak volna, megőrizve egy úgynevezett fantom sejtmagot.

Ezek a sejtek egymásra rakódnak a szarurétegen, mely ezáltal egyre vastagabbá, viszont kevésbé összefüggővé válik. A sejtek közötti kötőanyag helyenkét szétesik és nagyobb sejthalmazokat szabadít fel, melyek több milliméteres nagyságúak. Ezek a korpák.


Az egészséges fejbőr

Az egészséges fejbőrön a sejtek megújulási folyamata körülbelül 15 nap alatt megy végbe, ennyi idő alatt a felhám élő, sejtmaggal rendelkező sejtjei száraz, lapos, sejtmag nélküli sejtekké válnak, miközben az alaprétegtől a bőr felszínén levő szarurétegig vándorolnak, majd leválnak.




A korpás fejbőr

Amikor ez az átalakulási és leválási folyamat túlzottan felgyorsul, korpásodásról beszélünk.

Kiemelt
Archívum
Címkék
Kövess minket!
  • Facebook Basic Square
bottom of page